Orrplasztika

Az arc jellegét igen sok öröklött vonás határozza meg. Az arc karakterében az orr elsőrendű fontosságú. Ideálisnak mondható forma nincs, de jelentős a különbség a férfi és a női orr esztétikus megítélésben.

Az orrplasztika célja
Az orr bármely részletének eltérése okozhat esztétikai problémát, melyeket külön-külön vagy együttesen korrigálhatunk. A leggyakoribb eltérések az un. kampós orr, előemelkedő orrcsúcs, széles orrnyílások.

Tudnivalók a beavatkozásról
A műtétet megelőző konzultáció során digitális fényképek és számítógép segítségével kiértékelhetjük az orr zavaró esztétikai eltéréseit és modellezhetjük a korrekciókat. ( igények felmérése )

A metszéseket az orrnyíláson belől végezzük így kívülről a bőrfelszínen heg nem észlelhető. Ezen metszéseken keresztül korrigáljuk az orrhát csontos-porcos eltéréseit, valamint az orrcsúcs, az orrszárny porcos anomáliáit. Nagyobb feltárások esetén az ún. nyitott műtéteknél az orrbemenet alsó harmadán minimális heg észlelhető. A műtét végén az orrnyílásokba tampont, az orrhátra gipszrögzítést helyezünk.

Orrplasztika

A kék vonal a belső nem látható metszésvonal
A sárga vonal az esetleges bőrmetszés vonala

Az előzetes vizsgálatok elvégzését követően a műtétet altatásban végezzük, ezt követően 1-2 napos intézeti bentfekvés szükséges.

Az orrplasztika utókezelése

Az orrtamponokat a műtét után 1-2 napra távolítjuk el. A külső gipszrögzítés 7-10 napig szükséges. A szem körüli bevérzések kb. 10-14 nap alatt elmúlnak. A műtét a szaglást és a légzés nem befolyásolja.