Hasplasztika

A női alak szempontjából meghatározó szerepe van a has formájának és kontúrjának. A nagymértékű testsúlyingadozások, terhességek és jelentős fogyás következtében a bőr elveszti rugalmasságát, ráncossá válik, repedések ( ún. striák) keletkezhetnek. A hasfali izomzat megnyúlik, az egyenes hasizmok egymástól eltávolodnak, a has elődomborodóvá válik.

A hasplasztika célja

Az alhasi zsírszövet felszaporodásával ún. kötényhas is kialakulhat, amely az összefekvő bőrfelszínek gombásodásával, kifekélyesedésével társulhat.

Ezen eltéréseket hasfali plasztikával korrigálhatjuk. A metszésvonal a két csípőlapát között a szeméremdomb felett ív alakban, valamint a köldök körül húzódik.

Hasplasztika
Tudnivalók a hasplasztikai beavatkozásról

A felesleges alhasi bőrt és zsírszövetet a műtét során eltávolítjuk. A hasfali izomzatot teljes hosszában megerősítjük, a hasfalat rekonstruáljuk.

Hasplasztika

A has bőrét a megerősített hasfalhoz igazítjuk, és a köldököt eredeti helyére áthelyezzük. A hasfali sebet 2-3 napig draináljuk.

Hasplasztika

Bizonyos esetekben a hasfali plasztika a csípők és felhas területén végzett zsírszívással kiegészíthető. Csak alhasi bőrfelesleg és hasfali izomzat megnyúlása esetén az ún. „mini abdominoplasty” is elégséges lehet, mely estében a metszés rövidebb és nem szükséges köldökáthelyezés. Az előzetes vizsgálatok elvégzését követően a műtétet altatásban végezzük, mely után 2-4 napos intézeti bennfekvés szükséges. A varratokat a műtétet követő 2 – 3 héten távolítjuk el.

A hasplasztikai beavatkozás utókezelése

A műtétet követően 4-6 hétig haskötő állandó viselése ajánlott. A hegvonal kezelésére silicon lap vagy krém használata szükséges. A műtéti eredmény tartósságát a páciensek későbbi életvitele jelentősen befolyásolja. Súlygyarapodás esetén a forma nehezen tartható meg.