Arcplasztika

A bőr az életkor előre haladásával öregedési folyamaton megy keresztül, melynek során csökken a bőrben lévő kollagén és rugalmas rostok száma. A bőr valamint a bőralatti lágyrészek sorvadása és a gravitáció hatására az arcbőr megereszkedik, lógni kezd, mindezt fokozza a mimikai izmok összehúzódása mely egyre kifejezettebb redő és ránc képződéséhez vezet.

Ezen folyamat kezdete, és gyorsasága egyénenként változó, de a dohányzás, túlzott napozás, bizonyos betegségek az öregedést gyorsíthatják.

Az arcplasztika célja

A műtét célja a megnyúlt felesleges bőr eltávolítása, a petyhüdt izmok és bőnyék megfeszítése, ezáltal helyreállítva az arc fiatalos kontúrját. Önmagában a bőr megfeszítése nem ad megfelelő eredményt, a mélyebb szövetek korrekciója is szükséges. A műtét típusától függően változó a keletkező heg hosszúsága, de ezek rejtett helyzetűek, csak a fül előtti szakaszon látható, amely alig észrevehető.

Tudnivalók a beavatkozásról

A műtét végezhető az arc és a nyak teljes területén, de korrigálhatók külön az arc egyes részei is, mint a homlok, az arc középső része vagy a nyak területe. A homlokon endoszkópos beavatkozással is történhet korrekció kis metszésekből.

Az előzetes vizsgálatok elvégzését követően a műtétet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végezzük, a műtét kiterjedésének függvényében.

Arcplasztika utókezelése

A műtét után az arc területén duzzanat, bevérzés jelentkezhet, melyek gyógyszeres terápia mellett 10-14 alatt elmúlnak. 3-4 napig az arcra nagyobb kötést helyezünk, a varratokat 7-10 nap után távolíthatjuk el.